Son yıllarda özellikle sosyal tesislerin ve iş hanlarının sayılarının hızla artması ile...
Son yıllarda özellikle sosyal tesislerin ve iş hanlarının sayılarının hızla artması ile birlikte kurulan ve sürekli çalışır vaziyette olan su sebili belirli bir süre içerisinde kirlenmektedir. Su sebilinin yoğun kullanımı sonucunda ortaya çıkan kirliliği önlemek amacıyla firmalar iş hanlarının sebillerini temizleyebileceği yollara başvurmaktadırlar. Bu yolların en yaygın olarak kullanılan ve bu işte uzmanlaşmış bilim insanlarının önerdiği yöntem ozonlama tekniği ile su sebili temizlemek olmuştur.
Ağır ve zor şartlar altında sürekli çalışmak zorunda bırakılan su sebilleri belirli periyotlar halinde temizliği yapılması ileride karşılaşılacak ve büyük maddi kayıpları beraberinde getirebilecek sorunların önüne geçmiş olmaktadır. Bu yüzden bu işte tanınmış ve kariyer yapmış ustalara binanın su sebilini kontrol ettirmekte fayda var.
Su sebilleri, binanın veya iş hanında konaklayan veya yaşayan insanların içme sularının temelini oluşturmaktadır. Duru su sebilleri borularından geçerek insanların boğazına kadar inmektedir. Su sebilleri belirli aralıklarla temizliği yapılmamışsa bu borularda ortaya çıkabilecek mikrop, bakteri ve virüslerin kolayca insana geçerek insanları hasta etmesine neden olmaktadır. Bu yüzden uzmanlarından tavsiyeleri doğrultusunda 3 ayda bir düzenli olarak yılda 4 kez su sebilini ozonlama yöntemi ile temizletmek ileride karşılaşılabilecek sağlık sorunlarının önüne geçmektedir.
İnsanların yaşan kaynağı olan suları binaya kadar getiren başlıca etken su sebilleridir. Bu yüzden masrafa girmekten kaçınıp su sebillerini temizletmek istemeyen işyerine sahibine ve ona yardakçılık yapan diğer elemanlara insan sağlığını tehlikeye attığından dolayı devlet tarafından büyük cezalar uygulanmaktadır. Uygulanan bu cezalar durumuna ve binanın büyüklüğüne göre para cezasından 1 ile 3 yıla kadar hapis cezasıdır.
Su sebilini daha ucuz maliyetlerden dolayı ozon tekniği yerine farklı türden kimyasal maddeler ile yaptırmakta son kanuna göre yasaklanmıştır. Son çıkan kanuna göre işyeri sahibi fiyatından dolayı su sebillerini kimyasal maddeler ile temizliyorsa ağır tazminat davalarından hapise kadar devam etmektedir. Kimyasal maddeler ile temizlenen su sebilleri insan sağlığı için büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Çünkü suların geçtiği boruların en önemli su sebilleridir. Su sebillerini kimyasal maddeler ile temizlemek suyun içerisine kimyasal maddelerin karışmasına vesile olmaktadır. Kimyasal maddeler karışan bu suyu tüketen insanlar büyük sağlık sorunları beraberinde getirebilir.
Su sebili temizliği veren firmaların sağlık müdürlüğünden özel bir izin alması gerekmektedir. Sağlık müdürlüğünden yetki almayan firmalar kati suretle su sebili temizliği yapamazlar. Bu yüzden bu işe yeni başlayacak olan kişiler ilk önce kendi şehrindeki il sağlık müdürlüklerine giderek özel izin çıkarmakta ve işine o şekilde başlamalıdır. Eğer bu izini almadan başlayan veya aldığı izinin süresi dolmuş ve izini yeniden çıkarmayan firmalara insan sağlığını oynadığı gerekçesi ile para cezasından hapis cezasına kadar onlarca farklı ceza verilmektedir.